Xiaomi FIMI X8 SE – Az új trónkövetelő?

Xiaomi Fimi x8 SE

Az drónos világ alig tért magához, miután a Xiaomi FIMI A3-ról el kezdtek szivárogni az első információk novemberben, erre három hétre rá bejelentették a felső kategóriás Xiaomi FIMI X8 SE nevezetű 4K-s kamerával és 3 tengelyes gimballal felszerelt gépet! A FIMI X8 SE nyilvánvalóan a DJI Mavic Air kategóriájában játszik, de vajon le taszítja-e a trónjáról?

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!

Mit tud a Xiaomi FIMI X8 SE?

Ahogy a bevezetőben is írtam, a Xiaomi FIMI X8 SE egy felső kategóriás kamerás drón, amely egyaránt kielégíti a hobbi és profi pilótákat. A 790 grammos gép behajtható lábakkal rendelkezik ezért a szállítása nem okoz nehézséget. A gyári specifikáció alapján 5km a hatótáv, amit kis lehet használni, hiszen a 4500mAh akkumulátorának hála az üzemidő 33 perc. Ez jóval több, mint például a Mavic Air esetében.

A Xiaomi FIMI X8 SE legfeljebb 65km/h-s sebességgel képes repülni, amit szénkefe nélküli motorok biztosítanak. Természetesen a pozíciótartás miatt sem kell aggódnunk, hiszen a GPS+GLONASS rendszer ebben az ársávban már alapvető.

A Xiaomi FIMI X8 SE kamerája

A gyönyörű felvételek garantáltak, mivel a Xiaomi FIMI X8 SE egy 3 tengelyes képstabilizátoron pihenő 4K-s kamerát kapott. A 12MP-es Sony IMX378 a 4K videókat 30 FPS-en, míg a 720P  felvételeket akár 200 FPS-en is képes rögzíteni. A kamera látószöge 78,8 fok és természetesen a táviránytóról vezérelhető 0 és 90 fok között. A videók bitrátája 100Mbps, a képek felbontása pedig 4000 x 3000 pixel. Remek dolog, hogy a Xiaomi FIMI X8 SE képes RAW formátumban is elmenteni a képeket.

A Xiaomi FIMI X8 SE távirányítója

A FIMI X8 SE távirányítója a szokásos kezelési funkciókat kapta meg, mint például a sport/GPS mód váltás, a hazatérés gomb vagy a gimbal irányítás. A felvételeket is a távról indíthatjuk el. Annyit érdemes még tudni róla, hogy egy 3900 mAh-s akkumulátor táplálja, amit egy micro USB porton keresztül lehet tölteni. Ahogy a kép is mutatja a Xiaomi FIMI X8 SE esetében a táv nem rendelkezik beépített élőképes kijelzővel, mint a kistesónál. Telefonunkat a táv közepén tudjuk rögzíteni, hogy követni tudjuk az eseményeket illetve kezeljük az applikációt.

A Xiaomi FIMI X8 SE kamerás funkciói

A Xiaomi FIMI X8 SE fejlesztői nem fukarkodtak, ha a repülési és kamerás funkciókról van szó. A drón lelke a már említett 4K kamera, de amit ezzel tudunk művelni az igazán elképesztő ebben az árkategóriában. Kezdjük mindjárt a Panoráma móddal, amely segítségével gyönyörű egybefüggő képeket készíthetünk horizontális és vertikális nézetben egyaránt. A Motion lapse fotók összefűzött sorozatát jelenti, amely lejátszva nagyon látványos videót eredményez. A Xiaomi FIMI X8 SE kapott úgynevezett Cine Shot felvételi módokat, amely 4 filmszerű effektet foglal magában. Rocket módban a drón felfelé repül miközben a kamerája az alatta elterülő eseményeket rögzíti. A Circle módban egy megadott objektum körül kering. A Spiral funkció szintén objektum körüli repülést és felvételt jelent, csak spirális pályán. A Dronie módban a FIMI X8 SE hátrafelé repül, miközben felveszi a rögzített célpontot.

A távolból készíthető videók, a nagy hatótáv és üzemidő, illetve a precíz helymeghatározás lehetővé teszi, hogy a Xiaomi FIMI X9 SE SAR (Search and Rescue) funkcióban is üzemeljen. A 3x digitális zoom segítségével nagy hasznára válhat mentőakciók vagy tárgyak felkutatása során.

Egyéb finomságok

A hazatérés funkció, az alacsony akkumulátor szint jelzés és az applikáción belüli valós idejű GPS nyomkövetés szinte szóra sem érdemes 2019-ben. A Xiaomi FIMI X8 SE viszont jelez ha erős széllökéseket érzékel. Ez kifejezetten jól jön egy 5km-es hatótávval rendelkező drónnál. A no-fly zone funkció arra szolgál, hogy ne repüljünk be tiltott létesítmények fölé (például repülőtér). 

Az intelligens követési módok három különböző követési funkciót foglalnak magukban. A Trace módban a drón különféle nézetből követi a célpontot. A Profile módban a FIMI X8 SE követi  a célpontot egy párhuzamos perspektívából. Míg a Lock funkció aktiválásával egy adott szögből ered a célpont után.

A fejlett útvonal tervezőjének köszönhetően kijelölhetjük a drón számára, hogy pontosan milyen útvonalon repüljön. Kis hiányosság viszont, hogy bár optikai szenzorokkal felszerelték a Xiaomi FIMI X8 SE-t, ezek csak a stabilitásért felelnek, akadályelkerülő manőverre nem képesek repülés közben.

Összegzés

Ha figyelembe vesszük, hogy a Xiaomi FIMI X8 SE az összes olyan funkcióval rendelkezik, amelyek a profi videózáshoz szükségesek és mindezt a konkurens DJI Mavic Air-nél 70-80 ezer forinttal olcsóbban, akkor az idei év egyik legjobb vételének számít. A FIMI persze nem akkora név a drónok világában, mint a DJI, viszont eddig még nem okozott csalódást.

Megrendelnéd a Xiaomi FIMI X8 SE drónt?

A Xiaomi FIMI X8 SE egyelőre előrendelési fázisban van a Gearbesten és a Banggoodon. Vámmentes szállítás esetén válasszátok az EU Priority Line opciót.

Gearbest

Banggood

Az első 5 rendelő, aki az oldalon kihelyezett linken keresztül vásárolja meg a drónt, ajándékba kap egy Sandisk Ultra 32GB-os memóriakártyát.

Nem rendeltél még ilyen drága dolgot Kínából? Mit szólnál egy kis extra biztosításhoz és kedvezményhez? A Tutifrankó VIP Klub tagjaként minden egyszerűbb.

Kérdésed van?

Tutifrankó Facebook oldal
Tutifrankó Facebook csoport

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Tutifrankó facebook oldalához!

Tudtad?

Ha közvetlenül az oldalon elhelyezett linkeken keresztül vásárolsz, akkor ingyen támogatod a Tutifrankót! Továbbá online segítségnyújtás kaphatsz a termék kiválasztásától kezdve a reklamációs ügyintézésig bezárólag!

Kupont keresel?

Kinéztél valamit de túl drágának tartod? Kérj hozzá kupont üzenetben, a rögzített bejegyzésben vagy email-ben!

Hírek

Legutóbbi

Népszerű termékek

Kategória

Kategóriák

Itt is megtalálsz

Ha nem akarsz lemaradni a legfrissebb akciókról vagy kérdésed van, akkor csatlakozz!

Árfolyamok

Világjáró vagy?

Címkék