Vámkezelés tudnivalók

Sokakat meglepetésként érhet, hogy a várt csomagjuk helyett csak egy SMS-t kapnak, amelyben a vámkezelés megkezdéséről illetve az emiatt benyújtandó dokumentumokról értesítenek. Ilyenkor nem kell megijedni, a procedúra nem bonyolult bár kicsit lassú lehet. A legnagyobb kellemetlenséget a plusz költségek jelentik, amelyekkel ugyebár nem feltétlenül számolunk vásárlás előtt. Ebben a bejegyzésben leírom az alapvető vám és áfa tudnivalókat, sőt a végén azt is leírom, hogy rendelhetsz egyes termékeket vámmentesen.

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!

Miért kerülnek egyáltalán vámelkezelés alá a csomagok?

Ha nem EU tagállamból rendeltél valamit akkor teljesen természetes, hogy az ország importszabályai szerint plusz költségekkel (áfa, vám illetve vámkezelési díj) kell számolnod. Ez minden országban így működik és többek közt ezért is tudod a hazai üzletekben adott esetben jóval drágábban megvenni a kiszemelt terméket. Rendelhetsz valamit 30 euró értékben vámmentesen, de a hazai kereskedő nagyobb mennyiséget importál, ami után persze fizetni kell. És még üzletének egyéb fenntartási költségeiről nem is beszéltünk, mint bérleti díj, alkalmazottak fizetése, számlák, stb. A kérdés az, hogy mennyit kell fizetnünk és hogyan járunk a legjobban?

Néha vita alakul ki az elnevezést illetően, mivel általánosságban vámkezelésről vagy vámeljárásról beszélünk és valaki mindig fontoskodva megjegyzi, hogy szó sincs vám fizetéséről, mivel az esetek többségében csak áfát kell fizetni az áru után. Ez igaz, szóval ne tévesszen meg az elnevezés!

Hivatalos áfa és vám értékhatárok!

0-22 euró között – vámmentes/vámkezelés alá nem tartozó küldemény
22,1 -150 euró között – vámmentes, de 27% ÁFA terheli a küldeményt
150,1-1000 euró között – kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt
1000 euró és ezen érték felett – kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt

Mi alapján számolják az áfát és a vámot?

A vámterheket minden esetben az általad kifizetett összeg után számolják ki. Tehát ebbe beletartozik az esetleges szállítási és biztosítási költség is. Hiába ingadozik időközben a termék ára, a Magyar Posta a fizetési bizonylatot (bankszámla, PayPal) fogja bekérni, az pedig megmutatja, hogy mennyit utaltál át az eladónak. Óriási tévhit, hogy a vámkezelés során az általad bediktált hamis érték után számolják ki a terheket. Ha fizetni kell, hát fizetni kell. Sajnos még mindig él a köztudatban az a tévedés, hogy ha kisebb értéket íratsz a csomagolásra, akkor nem fogják meg a vámosok. Ne nézd őket hülyének!

Egy rövid példán keresztül bemutatom, hogy mit kell figyelembe venni, ha 22 euró felett rendelünk. Tegyük fel, hogy egy 110 eurós telefont szeretnénk megrendelni, aminek a szállítási költsége 12 euró. Ez már bőven meghaladja az ingyenes értékhatárt és vámot ugyan nem, de a 27%-os áfát ki kell fizetnünk.

(110 euró + 12 euró) x 1,27 = 154,94 euró + vámkezelési költség (Postánál 3500 forint, DHL-nél 6000 forint)
(áru értéke + szállítási, biztosítási díj) x 1,27 + vámkezelési költség
Összesen: (ha 1 euró = 325 forint) 53855 forint 39650 forint helyett

RTG_posta
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A 37 eurós áfamentes limit!

Hogy kicsit bonyolítsam dolgot, bemásolom a 2017.évi CLII. törvényt az uniós vámjog végrehajtásáról, melynek 162.§. (5) bekezdésében ezt találjuk:

“A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság. Nem kell megfizetni, illetve visszafizetni azt a tíz euró alatti, egyéb teher különbözetet, valamint visszafizetni azt a 10 EUR alatti vámtúlfizetést, amely az egy határozatban egy vagy több jogcímen kiszabott és megfizetett összeg különbségéből keletkezett. Az így keletkezett tartozást a vámhatóság utólag törli, a túlfizetést pedig köteles bevételként adónemenként belső bizonylattal előírni és elszámolni.”

De mit is jelent ez valójában? Lényegében azt, hogy a 10 euró vámterhet meg nem haladó küldemények után nem kell áfát fizetni. Így a 22 eurós limitünk 37 (10 euró / 0,27%) euróra emelkedik, tehát ilyen értékhatárig rendelhetünk nyugodtan. Mindjárt jobban hangzik! Attól viszont óva intelek, hogy ezt az értékhatárt más oldalakhoz hasonlóan csak dollárban számold, ugyanis az euró-dollár árfolyam ingadozásai hatással vannak a képletre. Ami az egyik héten 45 dolláros felső értéket jelent, a következőn lehet, hogy már csak 42-őt. A Magyar Postától egyébként azt a választ kaptam, hogy az átváltást a vámhivatal mindig az aktuális napi árfolyamon végzi.

Rendelj EU raktárból!

Ha esetleg nem tudtad volna, áfát illetve vámot csak az EU-hoz nem tartozó országokból történő rendelés után kell fizetned. EU-s országból vásárolva nem kell a vámkezeléstől tartanod, sőt a szállítási idő is lerövidül. A jó hír, hogy a nagyobb kínai webáruházak rendelkeznek európai raktárakkal. Igaz, hogy az árak rendszerint magasabbak, de egy jó akciót és kupont kifogva kitűnő vételeket lehet csinálni. Ebben a bejegyzésben találod a nagyobb webáruházak EU raktárait.

EU_warehouse
Fotó: wickmall.com

Vámmentes rendelés Kínából!

A kínaiak felismerték, hogy a vámkezelés bizony sok vásárlót visszatart a külföldi rendeléstől. Emiatt a nagyobb webáruházak, mint a Banggood, a Gearbest, a Tomtop vagy a Geekbuying egy kisebb pluszköltség kifizetése ellenében átvállalják a vámkezelési költségeket.

Gearbest vámmentes szállítási mód: EU Express, EU Priority Line
Banggood vámmentes szállítási mód: EU Priority Line
Tomtop vámmentes szállítási mód: Duty Free Shipping
Geekbuying vámmentes szállítási mód: HKEU Priority Line

Ha mégis vámkezelésre kerül sor!

Ha esetleg nem a megfelelő szállítási módot választottad vagy a vámterhek megfizetése ellenére is jó vételt csináltál, akkor a csomagod a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban marad. Tőlük kapni fogsz egy értesítést a vámkezelés megkezdéséről. Persze az is elfordulhat, hogy egy drága termék átcsúszik, de sok kellemetlenségtől megkíméled magad ha nem erre alapozol. Az alábbi cikkben a vámkezelés folyamatát mutatom be részletesebben. Ha további információk érdekelnek vagy elakadtál valahol, akkor csatlakozz a Facebook oldalhoz és lépj be a csoportba!

Segítségre van szükséged?

Küldd el kérdésed üzenetben, hamarosan válaszolok!

Tutifrankó Facebook oldal
Tutifrankó Facebook csoport

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Tutifrankó facebook oldalához!