Vámkezelés

Sokakat meglepetésként érhet, hogy a várt csomagjuk helyett csak egy SMS-t kapnak, amelyben a vámkezelés megkezdéséről illetve az emiatt benyújtandó dokumentumokról értesítenek. Ilyenkor nem kell megijedni, a procedúra nem bonyolult bár kicsit lassú lehet. A legnagyobb kellemetlenséget a plusz költségek jelentik, amelyekkel ugyebár nem feltétlenül számolunk vásárlás előtt. Ebben a bejegyzésben leírom az alapokat, sőt a végén azt is leírom, hogy rendelhetsz egyes termékeket vámmentesen.

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!

Miért kerülnek egyáltalán vámeljárás alá a csomagok?

Ha nem EU tagállamból rendeltél valamit akkor teljesen természetes, hogy az ország importszabályai szerint plusz költségekkel kell számolnod. Ez minden országban így működik és többek közt ezért is tudod a hazai üzletekben adott esetben jóval drágábban megvenni a kiszemelt terméket. Rendelhetsz valamit 30 euró értékben vámmentesen, de a hazai kereskedő nagyobb mennyiséget importál, ami után persze fizetni kell. És még üzletének egyéb fenntartási költségeiről nem is beszéltünk, mint bérleti díj, alkalmazottak fizetése, számlák, stb. A kérdés az, hogy mennyit kell fizetnünk és hogyan járunk a legjobban?

Néha vita alakul ki az elnevezést illetően, mivel általánosságban vámkezelésről vagy vámeljárásról beszélünk és valaki mindig fontoskodva megjegyzi, hogy szó sincs vám fizetéséről, mivel az esetek többségében csak ÁFÁ-t kell fizetni az áru után. Ez igaz, szóval ne tévesszen meg az elnevezés!

Hivatalos vám értékhatárok!

0-22 euró között – vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
22,1 -150 euró között – vámmentes, de 27% ÁFA terheli a küldeményt
150,1-1000 euró között – kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt
1000 euró és ezen érték felett – kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt

Mi alapján számolják a vámterheket?

A vámterheket minden esetben az általad kifizetett összeg után számolják ki. Tehát ebbe beletartozik az esetleges szállítási és biztosítási költség is. Hiába ingadozik időközben a termék ára, a Magyar Posta a fizetési bizonylatot (bankszámla, PayPal) fogja bekérni, az pedig megmutatja, hogy mennyit utaltál át az eladónak. Óriási tévhit, hogy a vámkezelés során az általad bediktált hamis érték után számolják ki a terheket. Ha fizetni kell, hát fizetni kell. Sajnos még mindig él a köztudatban az a tévedés, hogy ha kisebb értéket íratsz a csomagolásra, akkor nem fogják meg a vámosok. Ne nézd őket hülyének!

Egy rövid példán keresztül bemutatom, hogy mit kell figyelembe venni, ha 22 euró felett rendelünk. Tegyük fel, hogy egy 110 eurós telefont szeretnénk megrendelni, aminek a szállítási költsége 12 euró. Ez már bőven meghaladja az ingyenes értékhatárt és vámot ugyan nem, de a 27%-os ÁFÁ-t ki kell fizetnünk.

(110 euró + 12 euró) x 1,27 = 154,94 euró + vámkezelési költség (Postánál 3500 forint, DHL-nél 6000 forint)
(áru értéke + szállítási, biztosítási díj) x 1,27 + vámkezelési költség
Összesen: (ha 1 euró = 325 forint) 53855 forint 39650 forint helyett

RTG_posta
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A 37 eurós vámmentes limit!

Hogy kicsit bonyolítsam dolgot, bemásolom a 2017.évi CLII. törvényt az uniós vámjog végrehajtásáról, melynek 162.§. (5) bekezdésében ezt találjuk:

"A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét - kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket - nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság. Nem kell megfizetni, illetve visszafizetni azt a tíz euró alatti, egyéb teher különbözetet, valamint visszafizetni azt a 10 EUR alatti vámtúlfizetést, amely az egy határozatban egy vagy több jogcímen kiszabott és megfizetett összeg különbségéből keletkezett. Az így keletkezett tartozást a vámhatóság utólag törli, a túlfizetést pedig köteles bevételként adónemenként belső bizonylattal előírni és elszámolni."

De mit is jelent ez valójában? Lényegében azt, hogy a 10 euró vámterhet meg nem haladó küldemények után nem kell ÁFÁ-t fizetni. Így a 22 eurós limitünk 37 (10 euró / 0,27%) euróra emelkedik, tehát ilyen értékhatárig rendelhetünk nyugodtan. Mindjárt jobban hangzik! Attól viszont óva intelek, hogy ezt az értékhatárt más oldalakhoz hasonlóan csak dollárban számold, ugyanis az euró-dollár árfolyam ingadozásai hatással vannak a képletre. Ami az egyik héten 45 dolláros felső értéket jelent, a következőn lehet, hogy már csak 42-őt. A Magyar Postától egyébként azt a választ kaptam, hogy az átváltást a vámhivatal mindig az aktuális napi árfolyamon végzi.

Rendelj az EU területéről!

Ha esetleg nem tudtad volna, ÁFÁ-t illetve vámot csak az EU-hoz nem tartozó országokból történő rendelés után kell fizetned. EU-s országból vásárolva nem kell a vámkezeléstől tartanod, sőt a szállítási idő is lerövidül. A jó hír, hogy a nagyobb kínai webáruházak rendelkeznek európai raktárakkal. Igaz, hogy az árak rendszerint magasabbak, de egy jó akciót és kupont kifogva kitűnő vételeket lehet csinálni. Ebben a bejegyzésben találod a nagyobb webáruházak EU raktárait.

EU_warehouse
Fotó: wickmall.com
Vámmentes rendelés Kínából!

A kínaiak felismerték, hogy a vámkezelés bizony sok vásárlót visszatart a külföldi rendeléstől. Emiatt a nagyobb webáruházak, mint a Banggood, a Gearbest, a Tomtop vagy a Geekbuying egy kisebb pluszköltség kifizetése ellenében átvállalják a vámkezelési költségeket.

Gearbest vámmentes szállítási mód: EU Express, EU Priority Line
Banggood vámmentes szállítási mód: European Direct Mail
Tomtop vámmentes szállítási mód: Duty Free Shipping
Geekbuying vámmentes szállítási mód: HKEU Priority Line

Ha mégis vámkezelésre kerül sor!

Ha esetleg nem a megfelelő szállítási módot választottad vagy a vámterhek megfizetése ellenére is jó vételt csináltál, akkor a csomagod a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban marad. Tőlük kapni fogsz egy értesítést a vámeljárás megkezdéséről. Persze az is elfordulhat, hogy egy drága termék átcsúszik, de sok kellemetlenségtől megkíméled magad ha nem erre alapozol. Az alábbi cikkben a vámkezelés folyamatát mutatom be részletesebben. Ha további információk érdekelnek, akkor csatlakozz a Facebook oldalhoz és lépj be a csoportba!

Kérdésed van?
Tutifrankó Facebook oldal
Tutifrankó Facebook csoport

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!

Aktuális

Itt is megtalálsz

Ha nem akarsz lemaradni a legfrissebb akciókról vagy kérdésed van, akkor csatlakozz!

Árfolyamok

Világjáró vagy?

Scroll to Top