Sokakat meglepetésként érhet, hogy a várt csomagjuk helyett csak egy SMS-t kapnak, amelyben a vámkezelés megkezdéséről illetve az emiatt benyújtandó dokumentumokról értesítenek. Ilyenkor nem kell megijedni, a procedúra nem bonyolult bár kicsit lassú lehet. A legnagyobb kellemetlenséget a plusz költségek jelentik, amelyekkel ugyebár nem feltétlenül számolunk vásárlás előtt. Ebben a bejegyzésben leírom az alapvető vám és áfa tudnivalókat, sőt a végén azt is leírom, hogy rendelhetsz egyes termékeket vámmentesen.

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!

Miért kerülnek egyáltalán vámelkezelés alá a csomagok?

Ha nem EU tagállamból rendeltél valamit akkor teljesen természetes, hogy az ország importszabályai szerint plusz költségekkel (áfa, vám illetve vámkezelési díj) kell számolnod. Ez minden országban így működik és többek közt ezért is tudod a hazai üzletekben adott esetben jóval drágábban megvenni a kiszemelt terméket. Rendelhetsz valamit 30 euró értékben vámmentesen, de a hazai kereskedő nagyobb mennyiséget importál, ami után persze fizetni kell. És még üzletének egyéb fenntartási költségeiről nem is beszéltünk, mint bérleti díj, alkalmazottak fizetése, számlák, stb. A kérdés az, hogy mennyit kell fizetnünk és hogyan járunk a legjobban?

Hivatalos áfa és vám értékhatárok!

áfa 2021
Forrás: Posta.hu

Mi alapján számolják az áfát és a vámot?

A vámterheket minden esetben az általad kifizetett összeg után számolják ki. Tehát ebbe beletartozik az esetleges szállítási és biztosítási költség is. Hiába ingadozik időközben a termék ára, a Magyar Posta a fizetési bizonylatot (bankszámla, PayPal) fogja bekérni, az pedig megmutatja, hogy mennyit utaltál át az eladónak. Óriási tévhit, hogy a vámkezelés során az általad bediktált hamis érték után számolják ki a terheket.

Egy rövid példán keresztül bemutatom, hogy mit kell figyelembe venni, ha például egy 110 eurós telefont szeretnél megrendelni, aminek a szállítási költsége 12 euró.

(110 euró + 12 euró) x 1,27 = 154,94 euró + vámkezelési költség (Postánál 1399 forint)
(áru értéke + szállítási, biztosítási díj) x 1,27 + vámkezelési költség
Összesen: (ha 1 euró = 355 forint) 56 402 forint 43 310 forint helyett.

RTG_posta
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Rendelj EU raktárból!

Ha esetleg nem tudtad volna, áfát illetve vámot csak az EU-hoz nem tartozó országokból történő rendelés után kell fizetned. EU-s országból vásárolva nem kell a vámkezeléstől tartanod, sőt a szállítási idő is lerövidül. A jó hír, hogy a nagyobb kínai webáruházak rendelkeznek európai raktárakkal. Igaz, hogy az árak rendszerint magasabbak, de egy jó akciót és kupont kifogva kitűnő vételeket lehet csinálni. A lenti gombra kattintva találod a nagyobb webáruházak EU raktárait.

EU_warehouse
Fotó: wickmall.com

Vámmentes rendelés Kínából!

Szerencsére léteznek módszerek, amivel el lehet kerülni a plusz költségek megfizetését. Ilyenek példul a vámmentes szállítási módok és a vámbiztosítás.

Ha mégis vámkezelésre kerül sor!

Ha esetleg nem a megfelelő szállítási módot választottad vagy a vámterhek megfizetése ellenére is jó vételt csináltál, akkor a csomagod a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban marad. Tőlük kapni fogsz egy értesítést a vámkezelés megkezdéséről. 2021. július 1-től az alábbi díjakkal kell számolnod ha a csomagod vámkezelésre kerül.

postadij2021
Forrás: Posta.hu

Segítségre van szükséged?

Küldd el kérdésed üzenetben, hamarosan válaszolok!

Tutifrankó Facebook oldal
Tutifrankó Facebook csoport

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Tutifrankó facebook oldalához!