Vámkezelés: hogyan csináld?

Az alábbi bejegyzésben egy nagy fekete lyukat szeretnék betömni, ugyanis a tapasztalatom szerint az Kínából rendelők többsége nincs tisztában a vámkezeléssel kapcsolatos dolgokkal. Sokan meglepődve tapasztalják, hogy a csomagjuk helyett a vámeljárási protokoll alapján egy SMS-t vagy egy levelet kapnak a Magyar Postától. Aggodalomra viszont semmi ok! Lépésről-lépésről meg fogom mutatni, hogy mi a teendő ilyen esetben.

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!

Csomag helyett SMS?

Ebben a bejegyzésben már részletesen leírtam, hogy mire kell figyelni a rendelés leadása előtt a vámkezelés szempontjából illetve bemutattam a vám értékhatárokat is. Most az élő példája jön annak, amikor egy csomagot vámeljárás alá helyeznek és fel kell vennünk a kapcsolatot a Postával, amennyiben nem szeretnénk hogy visszainduljon Kínába. Ha rendeltél valamit és az alábbi SMS-t és/vagy levelet kapod, akkor biztos lehetsz abban, hogy a csomagod a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban várja a sorsát. Ugyancsak sokatmondó ha a nyomon követési oldalon az utolsó állomás a hatósági eljárásra vonatkozik.

Mit kell tenned?

Röviden és tömören. Ki kell töltened egy Egyszeri import vámkezelési megbízást és elküldeni a postaimport@posta.hu email címre vagy a +36-1-297-1174-es fax számra! (A levél tárgya a küldemény azonosítója legyen!) A borítékban egyébként egy vámkezelésről szóló tájékoztatót és az Egyszeri import vámkezelési megbízást kapod meg. Az utóbbit, kitöltése után vagy szkenneld be vagy fotózd le, hogy el tudd küldeni a fenti email címre.

A dokumentumokat a Posta oldalán is megtalálod:

Egy drón postai vámkezelése!

Egy Tomtop-ról rendelt Visuo drón nagyszerű lehetőséget adott a vámkezelés bemutatására illetve a 10 eurós vám értékhatárra vonatkozó szabályozás letesztelésére is. A drón ugyanis akciósan 35,99 dollár (30 euró) volt, így a 22 eurós limitet átlépte, viszont a 37 eurós határt nem. A szabályok alapján ebben az esetben nem kell pluszköltségekkel számolni, mivel mindig a kifizetett összeg után állapítják meg a vámterheket.

A levélben kapott Egyszeri import vámkezelési megbízáson előre ki lesz töltve néhány információ. Ezeket zölddel jelöltem, a többi adatot (piros nyíl) viszont neked kell kitölteni.

A postai azonosító szám (követési szám) alapján a rendelési előzményeidben meg tudod keresni a rendelési visszaigazolást, amelyről elég egy képernyőfotót készíteni. A postának azért ne takarjátok ki a lényeget! 🙂

És végül szükség lesz egy banki átutalási vagy Paypal fizetési bizonylatra. Ezeket legkönnyebb módon a rendelés dátuma alapján találod meg.

Figyeld a postást/futárt!

Ha minden szükséges dokumentumot elküldtél, akkor nincs más teendőd, mint várni a csomagot. A vámkezelés általában 1-2 hetet vesz igénybe, utána a szokásos módon kézbesítik.

Amennyiben a rendelt termék ÁFA mentes árkategóriába esik, a kezelési költséget sem kell megfizetned. Ellenkező esetben a kiszállításkor kell kifizetni a plusz költségeket.

Segítségre van szükséged?

Küldd el kérdésed üzenetben, hamarosan válaszolok!

Tutifrankó Facebook oldal
Tutifrankó Facebook csoport

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Tutifrankó facebook oldalához!