Vámkezelés: hogyan csináld?

Az alábbi bejegyzésben egy nagy fekete lyukat szeretnék betömni, ugyanis a tapasztalatom szerint az Kínából rendelők többsége nincs tisztában a vámkezeléssel kapcsolatos dolgokkal. Sokan meglepődve tapasztalják, hogy a csomagjuk helyett a vámeljárási protokoll alapján egy SMS-t vagy egy levelet kapnak a Magyar Postától. Aggodalomra viszont semmi ok! Lépésről-lépésről meg fogom mutatni, hogy mi a teendő ilyen esetben.

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!

Csomag helyett SMS?

Ebben a bejegyzésben már részletesen leírtam, hogy mire kell figyelni a rendelés leadása előtt a vámkezelés szempontjából illetve bemutattam a vám értékhatárokat is. Most az élő példája jön annak, amikor egy csomagot vámeljárás alá helyeznek és fel kell vennünk a kapcsolatot a Postával, amennyiben nem szeretnénk hogy visszainduljon Kínába. Ha rendeltél valamit és az alábbi SMS-t és/vagy levelet kapod, akkor biztos lehetsz abban, hogy a csomagod a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban várja a sorsát. Ugyancsak sokatmondó ha a nyomon követési oldalon az utolsó állomás a hatósági eljárásra vonatkozik.

Mit kell tenned?

Röviden és tömören. Ki kell töltened egy Egyszeri import vámkezelési megbízást és elküldeni a postaimport@posta.hu email címre vagy a +36-1-297-1174-es fax számra! (A levél tárgya a küldemény azonosítója legyen!) A borítékban egyébként egy vámkezelésről szóló tájékoztatót és az Egyszeri import vámkezelési megbízást kapod meg. Az utóbbit, kitöltése után vagy szkenneld be vagy fotózd le, hogy el tudd küldeni a fenti email címre.

A dokumentumokat a Posta oldalán is megtalálod:

Egy drón postai vámkezelése!

Egy Tomtop-ról rendelt Visuo drón nagyszerű lehetőséget adott a vámkezelés bemutatására illetve a 10 eurós vám értékhatárra vonatkozó szabályozás letesztelésére is. A drón ugyanis akciósan 35,99 dollár (30 euró) volt, így a 22 eurós limitet átlépte, viszont a 37 eurós határt nem. A szabályok alapján ebben az esetben nem kell pluszköltségekkel számolni, mivel mindig a kifizetett összeg után állapítják meg a vámterheket.

A levélben kapott Egyszeri import vámkezelési megbízáson előre ki lesz töltve néhány információ. Ezeket zölddel jelöltem, a többi adatot (piros nyíl) viszont neked kell kitölteni.

A postai azonosító szám (követési szám) alapján a rendelési előzményeidben meg tudod keresni a rendelési visszaigazolást, amelyről elég egy képernyőfotót készíteni. A postának azért ne takarjátok ki a lényeget! 🙂

És végül szükség lesz egy banki átutalási vagy Paypal fizetési bizonylatra. Ezeket legkönnyebb módon a rendelés dátuma alapján találod meg.

Figyeld a postást/futárt!

Ha minden szükséges dokumentumot elküldtél, akkor nincs más teendőd, mint várni a csomagot. A vámkezelés általában 1-2 hetet vesz igénybe, utána a szokásos módon kézbesítik.

Amennyiben a rendelt termék ÁFA mentes árkategóriába esik, a kezelési költséget sem kell megfizetned. Ellenkező esetben a kiszállításkor kell kifizetni a plusz költségeket.

Xiaomi Mi 9 nyereményjáték

Akár hiszed, akár nem, most esélyed van megnyerni egy Xiaomi Mi 9-et és nem is kell és nem is kell nagyon küzdeni érte. Csak tedd azt, amit egyébként is szoktál egy kínai webáruházban! Tutifrankó, nem?

Kérdésed van?
Tutifrankó Facebook oldal
Tutifrankó Facebook csoport

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Tutifrankó facebook oldalához!

Tudtad?

Ha közvetlenül az oldalon elhelyezett linkeken keresztül vásárolsz, akkor ingyen támogatod a Tutifrankót! Továbbá online segítségnyújtás kaphatsz a termék kiválasztásától kezdve a reklamációs ügyintézésig bezárólag!

Kupont keresel?

Kinéztél valamit de túl drágának tartod? Kérj hozzá kupont üzenetben, a rögzített bejegyzésben vagy email-ben!

Hírek

Legutóbbi

Népszerű termékek

Kategória

Kategóriák

Itt is megtalálsz

Ha nem akarsz lemaradni a legfrissebb akciókról vagy kérdésed van, akkor csatlakozz!

Árfolyamok

Világjáró vagy?

Címkék

Scroll to Top