Tudatos vásárlás

Kínából rendelés tudatosan

Talán egy kissé szokatlan egy affiliate oldalon ilyesmit olvasni, viszont a Tutifrankó nem csak korlátlan fogyasztásról szól (Mi az affiliate valójában?). A legtöbb hasonló weboldal végtelenül pozitívan próbálja beállítani a Kínából rendelést és ezzel kapcsolatban mindent, de azért vannak árnyoldalai is a dolognak. A Kínából rendelés önmagában nem rossz elfoglaltság. Hobbinak is fel lehet fogni. De ahogy a hobbiként felfogott szerencsejáték függőség, úgy a kényszeres vásárlás is káros következményekkel jár hosszú távon. Bár most nem is a függőségről, hanem a felesleges és meggondolatlan rendelésekről akarok pár mondatot írni. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem hever a fiókomban jó pár Kínából rendelt cucc, amit még ki sem bontottam. Viszont e bejegyzés létrejöttének az egyik indítóoka az, hogy ez hamarosan megszűnjön.

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!

Hulladékkezelés

Amikor Kínából rendelünk, akkor nem csak a terméket kapjuk kézhez, hanem olyan csomagolóanyagokat, amelyek a kibontás után egy perc alatt szemétként végzik. Legyen kicsi, közepes nagy a rendelt áru, mindig műanyag, puhafólia és papír csomagolásban érkezik, ami funkcióját veszítve azonnal hulladékká válik.

Kínából rendelés tudatosan
Csomagok szortírozása 11.11 alkalmával az egyik elosztóban.

Most biztosan arra gondolsz, hogy nem az a néhány csomag fogja tönkre tenni a környezetünket, amit évente rendelsz, de jusson eszedbe, hogy nem csak te rendelsz Kínából. Több százezer csomag érkezik az országba évente és jó részük valóban csak arra szolgál, hogy a tartalmukkal egyetemben a szemétre kerüljenek rövid időn belül. Mit tehetsz ez ellen?

 • Ne rendelj szemétre való vagy felesleges termékeket! Ezzel megelőzheted a hulladékok keletkezését! Inkább fizess többet valamiért, de az legyen használható. Talán úgy vagy vele, hogy 1-2 ezer forintot megér valami, még ha a kukába is kerül néhány hét múlva, viszont ennyi erővel beledobálhatnál naponta egy 100 forintost is a kukába. Az eredmény ugyanaz lenne.
 • Gyűjtsd szelektíven a csomagolóanyagokat! Ez egy nagyszerű eszköz arra, hogy a szemétbe dobott anyagok újra körforgásba kerüljenek és ne a szeméttelepeken vagy a természetben kössenek ki. Lehet, hogy először fárasztónak tűnik a szétválogatás, de kis idő múlva természetessé válik és te is hozzá járulsz egy tudatosabb illetve tisztább jövőhöz.
A szelektív hulladékgyűjtés nem bonyolult.

Pénzkidobás

Ahogy fentebb említettem, egy felelőtlen vásárlás során nem csupán a szemetet dobod a kukába, hanem a pénzedet is. De vajon nem éppen azért rendelsz Kínából, mert spórolni akarsz? Dehogynem! Én minden egyes vásárlás előtt az alábbi kérdéseket teszem fel magamnak. Ezekre válaszolva te is könnyen el tudod kerülni azt, hogy a pénzedért – amiért nap, mint nap megdolgozol – használható termékeket kapj kézhez.

 • Tényleg ki fogom használni?
 • Ezt a szempontot szokták elnyomni az akciók, vagy annak tűnő ajánlatok. Ugyanis egy akciós árcímke, kupon vagy limitált darabszám láttán hajlamosak vagyunk olyan dolgokat is megvenni, amit csak hébe-hóba vagy soha nem fogunk használni. Lehet, hogy valamihez nagyon jó áron jutottál hozzá, de ha a fiók mélyén lapul vagy havonta egyszer veszed elő, akkor csak a pénzed áll benne. Porfogót olcsóbban is vehetsz, nem?
 • Mit vársz el a terméktől a pénzedért cserébe?
 • Ami túl szép, hogy igaz legyen az valószínűleg nem az! Ezt tartsd észben, amikor egy hihetetlenül olcsó termék hirdetése bomlasztja a tudatos énedet és próbálja az évszázad vételének beállítani magát. Tény, hogy vannak jó akciók, de ezeket kiszűrheted egy egyszerű összehasonlítással.

Sokszor látom például, hogy akciókamerát keresnek 8-10 ezer forintos értékben, de persze az elvárások között szerepel a viszonylag jó képminőség és élettartam is. De vajon mi tartozik bele ebbe az összegbe? Az alábbi listában láthatod, hogy nagyjából miért fizetsz valójában.

 • Alapanyag
 • Munkadíj
 • Fejlesztés (a kisebb gyártók másoktól veszik a terveket, külön fejlesztőirodát nem taranak fenn)
 • Közüzemi díjak (az olcsóbb eszközök gyártói ezen szintén tudnak spórolni)
 • Szállítás
 • Gyártó vagy liszenszcég profitja
 • Forgalmazó profitja

Többnyire ezeket a díjakat fizeted meg egy termék megvétele esetén. Ha a 10 ezer forintos akciókamera példájánál maradunk, akkor egy durva saccolás után kiderül, hogy a kamera valójában 4-5 ezer forintból készül. És ezért a 4-5 ezer forintért várod el, hogy működjön (persze ne csak 3 napig), használható képminősége legyen és úgy összességében elégedett legyél vele hosszú távon. Reális elvárás? Egy jó érv van egy ilyen eszköz kiválasztása mellett: ha eleve nem számítasz komoly minőségre.

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy csak a drága eszközök lehetnek jók, de 5 perc keresés az árukeresőt és néhány kínai webáruház árait összehasonlítva olyan eszközöket tudsz megvenni, amelyek ár/érték aránya megfelel az igényeidnek.

Példának hozhattam volna a memóriakártyákat is, hiszen szintén nagyon keresett termékek a piacon, melyek hamis típusait nem túl drága árazásuk ellenére is hajlamosak sokan fillérekért megvenni. Ha érdekel, hogyan válassz eredeti memóriakártyákat, akkor olvasd el az alábbi cikket!

Az online vásárlás pszichológiája

Vajon miért költenek dollármilliókat a legnagyobb vállalatok és áruházak marketingre? Nyilvánvalóan azért mert tudják, hogy a kiadásaik busásan megtérülnek a sikeres kampányok után. A marketingesek pedig azt tudják, hogyan tereljék a vásárlókat a kasszához. Valószínűleg ezzel nem mondtam semmi újat. Ennek ellenére mégis besétálunk a csapdába és azon kapjuk magunkat, hogy 3 csomag úton van, 2 másik pedig a kosárban. Pedig tudjuk, hogy igazából nincs is rájuk szükségünk. De akkor miért csináljuk ezt állandóan? Azért mert az ember alapvetően érzelmi lény és a marketingesek több évtizedes kutatómunka során tökélyre fejlesztették az emberi érzelmek irányítását, esetünkben azt, hogyan jussunk el a legrövidebb idő alatt a reklámoktól a fizetés gombig. Abba most nem mennék bele, hogy milyen fortélyokkal próbálják meg kinyitni a pénztárcánkat, viszont néhány önmagadnak feltett egyszerű kérdéssel megóvhatod magad a felelőtlen költekezéstől. Minden vásárlásod előtt tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket és azonnal lepereg rólad szinte az összes manipuláció.

Biztosan szükségem van erre?

Valóban hasznát veszem hosszú távon?

Tényleg annyival jobb lesz ettől az életem, mint amennyi munkámba és pénzembe kerül?

Ha akár az egyik kérdésre is nemleges választ tudsz adni, akkor valószínűleg nem a legjobb vételre készülsz, még ha alapvetően olcsó dologról is van szó.

Kínából rendelés tudatosan
Szegények! Éppen a Black Friday előtt romlott el a TV-jük.

Akkor vásárolj, ha szükséged van valamire! Ne akciót keress, mert azt mindig találsz. Viszont ha veszel valamit, azt vedd meg a legjobb áron!

Az affiliate lényege

Az affiliate tulajdonképpen egy partnerprogram. Az affiliaterek vagy affiliate oldalak termékajánlásokat tesznek különféle online platformokon (weboldalak, Youtube, Facebook, Instagram) és ezért cserébe néhány % részesedés illeti őket. Ha közvetlenül egy affiliate linkről vásárolsz, akkor ingyen támogatod az adott affiliatert. Tapasztalatom szerint az affiliate oldalak között is van különbség: egyesek csak a bevételt generálják és megpróbálnak mindent a vevőre sózni, míg mások hasznos tartalmakat és valóban akciós termékeket osztanak meg. Hogy a Tutifrankó melyik kategóriába esik, azt nem én akarom megmondani. Ha van egy kis időd, akkor nézz szét az oldalon és döntsd el Te!

Hogy könnyebb legyen a dolgod, listába szedek néhány “szolgáltatást”, amit vásárlóként kaphatsz:

Az oldal fejlesztése és üzemben tartása 2019 év elejére eléri az 1000 órát, azaz több mint 1 hónapot folyamatosan. Ez idő alatt milliós nagyságrendű kedvezmények és információk lettek közzé téve. Ha úgy látod, hogy neked is spóroltam már időt és pénzt, akkor támogasd azzal a Tutifrankót, hogy a vásárlásaidnál a kihelyezett linkeket használod!

Segítségre van szükséged?

Küldd el kérdésed üzenetben, hamarosan válaszolok!

Tutifrankó Facebook oldal
Tutifrankó Facebook csoport

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!