Régóta szemezgetek a drónokkal! Egyrészt azért mert a Youtube tele van jobbnál jobb drón felvételekkel, másrészt pedig melyik férfi nem akar RC játékkal játszani legalább egyszer életében? Laikus létem ellenére a Visuot három nap alatt meguntam, ezért némi utána olvasás és kérdezősködés után kiválasztottam a csak nemrég debütáló MJX Bugs 5W-t. Remélem hasznos lesz az első magyarországi teszt róla!


Aki látott már ilyen eszközt, valószínűleg azonnal rájött, hogy ez egy kamera platform jellegű gép, nem versenydrón. Az MJX Bugs 5W-vel nem fogunk őrült trükköket csinálni a levegőben. Igazából a Bugs 2W utódjának tekinthető. Fejlesztésként kapott egy mechanikus gimbalt, 45 fokban állítható kamerát illetve follow me és orbiting funkciót. Visszalépés viszont, hogy a hatótáv 300-500 méter között van, a 2W 800 méterével szemben. Szénkefe nélküli motorja gondoskodik a megfelelő erőről, ami a gyártó szerint akár 60km/h-val repítheti. A 2 cellás 1800 mAh-s akkumulátor pedig 15 perces üzemidőt biztosít, hátránya, hogy egyedi kialakítása miatt más fajtát nem rakhatunk a gépbe.

 

CSOMAGOLÁS

 

Az MJX Bugs 5W külső csomagolása az előző modellekhez hasonlóan egy füles kartondoboz, rajta a gép fotója és főbb paraméterei. Ezt kibontva kemény hungarocellt találunk, ami a védi a drónt illetve a kiegészítőket. A Bugs 5W tartozékai a szokásos elemekből állnak:

 

1 * MJX Bugs 5W quadkopter
1 * 1080P 5G kamera
1 * 7.4V 1800mAh Li-po akkumulátor
1 * Távirányító
4 * Pótpropeller
1 * Telefontartó
1 * Csavarhúzó, propeller leszedő
1 * Akkumulátortöltő
1 * Matricacsomag
1 * Használati utasítás


KÜLSŐ

 

A drón külseje mind esztétikailag, mind anyaghasználat szempontjából kiváló. A váz egyben van, nem akar széthullani az ember kezében, a műanyag pedig nem kelt igénytelen hatást. A design a szokásos bogárforma a névhez hűen, viszont a sáska jellegű hátrésszel illetve szögletes szemekkel agresszívabb kinézetet kapott, mint a többi Bugs. A távirányító és a pótalkatrészek minősége ugyanezt az irányt képviseli.


ELSŐ FELSZÁLLÁS

 

Mivel ez már nem egy beltéri zümmögő, a felszállás előtti előkészületek nem merülnek ki az akkumulátorok feltöltésében és a gép bekapcsolásában. A használati utasításban részletesen leírtak minden lépést, amit a repülés előtt végre kell hajtanunk. Miután beletettük a 4 darab AA méretű elemet vagy akkumulátort a távirányítóba, a piros színű Lock gombot nyomva tartva és a bekapcsoló gombot On állásba húzva tudjuk életre kelteni. A drónba csak egyszerűen be kell csúsztatni az akkumulátort és elfordítani a zárat. Ha ez megvan, akkor csipogás, a LED-ek kivillanása és a kameramotor alaphelyzetbe állítása következik. Minden felszállás előtt kalibrálnunk kell a GPS-t, amelyet a gép forgatásával végezhetünk el. A drónt a függőleges tengelye körül kell forgatnunk először a lábain alaphelyzetben, utána az orrát felfelé tartva. Ha a táv GPS módban van, akkor a GPS piktogram mellett megjelenik a műholdak száma. Rövid nyomás a Lock gombon és a motorok már forognak is.

 


FUNKCIÓK

 

Úgy gondolom, hogy a gép minden létező funkciót megkapott, amit ebben az árkategóriában 2018-ban el lehet várni. A beépített 1080P kamera és a mechanikus gimbal nem nyújt a nagy márkákhoz képest komoly minőséget de egy kezdő pilótának tetszeni fog. Kis ablakban lejátszva azt mondhatnánk, hogy elég szép videót készít a kamera, de teljes képernyős nézetben azért látszik, hogy nem kapott drága képalkotót. A géphez egyébként WiFi-vel lehet csatlakozni, így a telefonunk segítségével FPV módban, élőképen is látni fogjuk, hogy merre repülünk. A Wifi hatótávját ugyan nem teszteltem, de valószínűleg a gyári értékekhez közelít, ami 2-300 méter; illetve a kép szaggatása egyenesen arányos lesz a távolsággal. Figyelem! Az MJX Bugs 5W Dual Band WiFi (802.11ac) kommunikációt használ, ami ugyan gyorsabb, mint a 2,4 GHz-es technológia, ellenben nem minden telefon támogatja. Egyébként bizonyos funkciókat értelemszerűen csak a telefonunk segítségével tudunk használni, például útvonal és körözés mód. A drón legnagyobb erőssége a GPS mód, amit a táv baloldali irányítókarja alatt tudunk ki-be kapcsolni. 7 GPS műhold azonosítása alatt a gép nem száll fel.

 

Fel-le szállás

A Lock-tól balra található gomb felelős az automatikus fel-le szállásért. Ezt megnyomva a a drón körülbelül 2 méteres magasságba emelkedik. Újbóli megnyomása pedig leteszi a földre.

 

Hazatérés funkció

Ebből a biztonsági funkcióból azonnal hármat is kapunk. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy szem elől veszítjük a Bugs-ot, mivel vissza fog térni a felszállás helyére. A hazatérés gombot egyébként jobb oldalt a felvételgomb mellett találjuk. Ezt megnyomva a Bugs hazatér a felszállási pozíciójába. Ez egy nagyon jó dolog, ugyanis a bogár nem fog elszállni a végtelenbe, hogy aztán órákig keresgéljük a kukoricásban.

 

 Intelligens hazatérés

Ha a drón 7-nél kevesebb műholdat lát, akkor a hazatérés gomb megnyomására képed a felszállási helyre visszatalálni. A gomb ismételt megnyomása leállítja a hazatérést. Egyébként azt írják, hogy ebben a módban tudjuk irányítani is a gépet, hogy az akadályokat kikerüljük.

 Jelvesztés hazatérés

Több mint 6 másodperces jelvesztés esetén a Bugs 5W automata hazatérés módba kapcsol és visszarepül hozzánk. Ha a kapcsolat helyreáll, deaktiválhatjuk a hazatérést.

 

 Alacsony feszültség hazatérés

Az akkumulátor merülése esetén a távirányító elkezd csipogni, jelezve, hogy hamarosan robotpilótába kapcsol a gép. Ezt már 2 vonásnál elkezdi és ha a csipogás sűrűsödik, akkor a drón hazatérés üzemmódba vált és visszatér a felszállási helyre.

 

Magasságtartás

A GPS-nek és Barométernek köszönhetően még szeles időben is elég szépen tartja a pozícióját a drón. Ez persze nem elég ahhoz, hogy rezdülésmentes videókat készítsünk. A gumibakos mechanikus gimbal biztos csillapít valamennyit de videopályázatot nem fogunk nyerni a felvételeinkkel.

 

Headless mód

Erről nincs sok mondanivaló, szinte minden ilyen gépben benne van. A lényege, hogy mindegy merre fordul a gép eleje a vezérlési irányok állandóak maradnak.

 

Követés (Follow me)

Követés módban a drón a telefonunk pozícióját fogja figyelni és amerre megyünk, ő is arra veszi az irányt. Nekem egy kissé lomhának tűnt, bár nem rohantam el előle.

 

Keringés (Orbiting)

Ebben a módban a Bugs 5W folyamatosan keringeni fog egy általunk meghatározott pont körül. Alapbeállítása szerint 10 méterre repül a térképen megadott tárgy körül de a Setting — Flight Radius menüpontban ezt módosíthatjuk.

 

Útvonal (Waypoint)

A térképen lehetőségünk adódik egyedi útvonalak megtervezésére is, ilyenkor az általunk megadott útvonalpontok mentén halad.

 


MJX BUGS 5W APPLIKÁCIÓ

Mivel a funkciói egy részét – FPV, követés, keringés, útvonal – csak a Bugs Go nevű applikáción keresztül tudjuk használni, ezért jobb ha indulás előtt letöltjük. Az alkalmazás kompatibilis IOS és Android rendszerekkel is. Itt láthatjuk az összes telemetria adatot és aktiválhatjuk a fentebb említett funkciókat is. Ezek bekapcsolása előtt a program mindig rákérdez, hogy valóban aktiválja-e őket. Mindenek előtt persze be kell kapcsolnunk a WiFi-t a mobilunkon és csatlakozni kell a Bugs-hoz. A program felülete letisztult, a piktogramok jól felismerhetőek, de egyébként minden indítás előtt egy bemutató képernyő fogad majd bennünket, ami megmutatja, hogy mi mit is jelent valójában. Amire képes még, az egy 3D Split Screen nevezetű funkció, ami virtuális szemüveges használathoz ketté választja az FPV képet.

 


MEGÉRI AZ ÁRÁT?

Azt kell, hogy mondjam: igen! Persze nem mindegy, hogy mennyiért jutunk hozzá. Az MJX Bugs 5W szerethető drón lett, a GPS és a szénkefe nélküli motorok eleve pozitívumnak számítanak, a használható applikáció úgyszintén. Aki pedig együtt tud élni a relatív kis hatótávval és a WiFi-s FPV-vel, gondolkodjon el rajta. Vagy marad a Hubsan H501S X4 analóg FPV-vel és nagyobb hatótávval 62000 forintért EU raktárból! Kupon: 8a4bad.

 

MJX Bugs 5W a Tomtop-nál! (Ajánlott, vámmentes szállítási mód: Duty Free Shipping) Kupon: HY55RCMX.

 

MJX Bugs 5W a Gearbesten! (Ajánlott, vámmentes szállítási mód: EU Priority Line) Kupon: IT$THb5w.

 

Ha esetleg a tesója érdekel: MJX Bugs 3 Pro a Tomtop-nál! (Ajánlott, vámmentes szállítási mód: Duty Free Shipping) Kupon: B3P50.

 


Kérdésed van?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük