Ha mobiltelefont, fényképezőgépet, kamerát vagy esetleg egyéb multimédia eszközt használsz, előbb-utóbb tárhely problémákba fogsz ütközni. Ha szeretsz zenét hallgatni, filmet nézni és fényképezni akkor valószínűleg szükséged lesz memóriakártyára. A kérdés, hogy milyet válassz? A vásárlók egyik tábora azt mondja, hogy külföldről sosem szabad memóriakártyát venni, mivel azok nagy része hamar tönkremegy vagy a névleges kapacitás töredékét tudja. Az igazság az, hogy valóban sok hamis memóriakártya kering a piacon, de most leírom neked, hogyan válassz az igényeidnek megfelelő minőségű microSD kártyát.

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!

Gyanús árazás!

A technikai részletek ismertetése előtt azonnal egy lényeges dologra térek, ez pedig nem más, mint a memóriakártya ára. Ugyanis az alacsony ár az, ami miatt sokan azt gondolják, hogy az évszázad üzletét kötötték és megrendelik 3-4000 forintért az 128 vagy 512 GB-os memóriakártyákat. Aztán kiderül, hogy a 128 GB valójában 16 GB; rosszabb esetben fél év után búcsút inthetnek a nyaralás legszebb fényképeinek. Az olcsó húsnak, híg a leve közhely, viszont itt is igaz. Viszont mégis csak az ár az egyik meghatározó tényező a vásárlás során és ebben fogok most segíteni a saját tapasztalataim – illetve a sok csalódott vásárló véleménye – alapján.

Az eBay keresőjébe a “128gb microsd” kulcsszót beütve két feltűnően olcsó példányba futunk.

Gyanús árazás!

Nincs márkajelzés vagy neve nincs gyártókat tüntetnek fel.

Megtévesztés gyanánt ismert gyártók design-ját másolják.

Nincs sebességjelzés és egyéb információk.

Irreálisan alacsony ár.

Lássuk mit kapunk az árukeresőn ugyanezt beírva.

Mindjárt más!

Ismert márkajelzés.

Egyértelmű technikai információk.

Garancia.

Csakhogy kissé drága.

De ha se olcsót, se itthonról akkor mit és honnan? Az egyszerűség kedvéért listába szedem.

A lényeg, hogy ne a legolcsóbbat! Én azt mondom, hogy ha a hazai árnál 30-40%-kal olcsóbban tudsz venni memóriakártyát, akkor igencsak jól jártál. Ne akarj többet spórolni mert 2-3000 forintot nem ér meg fontos dokumentumok, fényképek vagy telefonszámok elvesztése. Egy 128 GB-os memóriakártya 15000 forintos itthoni ára azt jelenti, hogy Gigabájtonként 117 forintot kell kifizetned, ha ezt leviszed 70 forintra, akkor mindenki jól járt. Persze elromolhatnak a drágább és márkás memóriakártyák is, ahogy minden egyéb dolog, de sokkal ritkábban, mint a hamisítványok.

Kompatibilis memóriakártyát válassz!

Mindegyik microSD kártyát be tudod helyezni az eszközeid microSD foglalatába, de ez még nem azt jelenti, hogy működni is fognak. Manapság három különböző formátum elterjedt, ezek pedig a microSD, a microSDHC és a microSDXC.

A másik fontos dolog, hogy eszközeid mekkora méretű memóriakártyákat kezelnek. Hiába veszel egy 200 GB-os kártyát, ha a telefonod csak 128 GB méretű kártyát támogat. Ilyen esetben egyáltalán nem, vagy csak 128 GB-ot fog használni a valódi kapacitás helyett. Mindig ellenőrizd le, hogy a készüléked mekkora és milyen típusú kártyát képes kezelni!

Memóriakártyák sebessége!

Ez az a tulajdonság, amire a legtöbben nem is gondolnak pedig a fullHD és 4K videózás korában nem csak a méret hanem a kártya sebessége is számít. A gyártók többféle jelölést is alkalmaznak és ezeket legtöbbször MB/s-ban kell érteni, azaz hány Megabájtot képes írni másodpercenként az eszközünk a kártyára. Az egyik jelölés a Speed Class, amit egy hiányos körbe írt számmal jelölnek és sok esetben a kártyára is rágravírozzák. Minden szám a minimális írási sebességet jelöli MB/s-ban. Ezek alapján a Class 2 sebessége 2 MB/s, a Class 4 sebessége 4 MB/s és így tovább, egészen a Class 10-ig. Egyébként manapság általában Class 10 besorolású kártyákkal találkozhatunk, ennél lassabbat nem is érdemes venni.

Az UHS (Ultra High Speed) Speed Class szintén minimális írási sebességet takar és egy U betűbe biggyesztett számot fogunk látni. Kétféle jelölés létezik. Az 1-es garantálja a 10 MB/s-os írási sebességet, a 3-as pedig a 30 MB/s-os írási sebességet. Hogy bonyolultabb legyen, a microSDHC és microSDXC kártyák támogatják az UHS-I illetve az UHS-II csatolófelületeket is. A római számokat ne keverjük össze az arab számokkal, mivel nem ugyanazt jelentik. Az UHS-I esetében a legnagyobb elérhető sebesség 104 MB/s, míg UHS-II esetében 312 MB/s.

Video Speed Class sebességosztály bevezetése főleg a következő generációs videó készítő eszközök és tulajdonosaik minél hatékonyabb segítése miatt lett bevezetve. Öt féle jelölés létezik és a fenti  szabványokhoz hasonlóan itt is minimális írási sebességeket kapunk, csak éppen egy V betű mellett. Tehát egy V6-os kártya írási sebessége legalább 6 MB/s. Jelölése az alábbi módon néz ki.

Ezeken kívül még kétféle jelöléssel találkozhatunk. Az egyik a Rated Speed, ami a a memóriakártya névleges adatátviteli sebességét jelenti és ez jellemzően az olvasási sebességre utal. A másik pedig a Relative Speed. Ebben az esetben szorzókat fogunk látni, ami a CD-ROM-os korszakba visszanyúló jelölés. Az egyszeres CD olvasási sebesség 150 KB/s volt, tehát egy 633x jelölésű kártya  olvasási sebessége ebben az esetben 633 x 150 = 94950 KB/s. Átváltva pedig körülbelül 92 MB-ot jelent.

Memóriakártya sebesség táblázat
Mégis hány Gigabájtos memóriakártyát vegyek?

Az informatikában kevésbé járatos olvasók most biztos fogják a fejüket, hiszen nem gondolhatták, hogy egy megfelelő memóriakártya kiválasztása ilyen bonyolult lehet. Nekik az a fontos, hogy miből mennyi fér rá és mennyit kell fizetni érte. Ezért következzen néhány hétköznapi példa egy 32 GB-os kártyával, ugyanis ezt a méretet keresik manapság a legtöbben és az ár/érték aránya is elég jó. Még egy fontos dolog: azon senki ne lepődjön meg ha egy újonnan használatba vett memóriakártya tényleges kapacitása 8-10%-kal a ráírt érték alatt van. Ez teljesen természetes jelenség, mivel a technológiából adódóan a megfelelő működéshez szükséges egy bizonyos terület fenntartása.

Egy 32 GB-s memóriakártyára ráfér körülbelül:

forrás: mlzphoto.hu / makeuseof.com

Segítségre van szükséged?

Küldd el kérdésed üzenetben, hamarosan válaszolok!

Tutifrankó Facebook oldal
Tutifrankó Facebook csoport

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Tutifrankó facebook oldalához!