Megéri Kínából rendelni? – GYIK

Biztosan benned is felmerült már a kérdés, hogy vajon megéri-e Kínából rendelni, és ha igen, akkor mi ennek a módja? Hogyan járnál a legjobban és mit kell feltétlenül figyelembe venned? Sokakban szabadít fel boldogsághormont, amikor a rendelés után néhány héttel becsenget a postás a várva várt csomaggal. Sőt, talán még elvonási tünetek is kialakulhatnak, ha a csomagok száma megritkul valami miatt. Egy biztos, az online rendelők több mint 25%-a már vásárolt Kínából és lehet, hogy Te leszel a következő. Az alábbi a bejegyzés elolvasása után tudni fogod a választ.

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!

Mit lehet rendelni Kínából?

Szinte mindent! A mobiltelefonoktól kezdve az otthoni dekoráción át a ruházati cikkekig bezárólag a legtöbb dolgot megkapod. Már-már közhelynek számít, hogy mindent is Kínában gyártanak. Szerinted az itthoni viszonteladók többsége nem Kínából rendeli a termékeit? Dehogynem! Amit pedig mégsem tudsz Kínából megrendelni, arra valószínűleg nincs is szükséged. A helyes kérdés az, hogy mennyiért lehet megvenni valamit és milyen minőségben?

A Kínából rendelés nem neked való ha:
1. Türelmetlen vagy
2. Figyelmetlen vagy
3. Nem szereted a nagy leárazásokat

Csak gagyi termékeket árulnak?

Határozottan nem! Azok az idők már elmúltak. Az utóbbi években egyre több kínai gyártó ismerte fel, hogy csak akkor tartja meg a vásárlókat ha minőségi termékeket forgalmaznak. A nyugati igényekhez való igazodás pedig még több profitot jelent számukra. Jusson eszedbe a Huawei vagy a Xiaomi példája! A Knából rendelés ma már nem lutri. Ettől függetlenül még mindig találni silány termékeket a piacon, de gondos utánajárással minimálisra csökkentheted a csalódás kockázatát.

Gondolkozz reálisan! Először tedd össze fejben, hogy mi az amire szükséged van, mennyi ideig tervezed használni és a termékért elkért ár ezekkel a szempontokkal egyenes arányosságban van-e. Valószínűleg nem fogsz örök életű villanyborotvát venni 2500 forintért. Sok időt és pénzt megspórolsz magadnak, ha megfontolod mit veszel.

Kínából rendelés
Hogyan különböztetem meg a gagyit a jó minőségű dolgoktól?

Tájékozódj! Mielőtt Kínából rendelsz valamit, olvass róla teszteket vagy nézz Youtube bemutatókat! Olvasd el a többi vevő értékelését és nézd meg a gyártó többi termékét. Ezek alapján nagy valószínűséggel kiszűröd a hitvány termékeket! Ha nem tudsz dönteni, akkor kérdezz a csoportban vagy üzenetben.

Tutifrankó Facebook oldal
Tutifrankó Facebook csoport

A nálunk egyáltalán nem, vagy kis mennyiségben forgalmazott termékek lehetnek használhatók, de minőségük nem feltétlenül találkozik az európai igényekkel. Tartsd észben az elvárások különbözőségét mielőtt Kínából veszel valamit!

Hogyan zajlik a Kínából rendelés menete?

A webáruházba történő regisztráció után azonnal megveheted a kiszemelt árut. Amire szükséged lesz az egy érvényes e-mail cím, lakcím és egy online vásárlásokhoz használható bankkártyára. Az útmutatókat e bejegyzés alatt találod meg. A webáruház útmutatókat az Áruházak menüben találod.

Mi van akkor, ha nem érkezik meg a csomagom, esetleg sérült/hibás terméket kapok?

Mint minden kereskedelmi tevékenység esetében, természetesen léteznek a vásárlót védő szabályozások. Viszont ezek érvényesítése nem mindig egyszerű. Kínából rendelés esetén általában 20-30 nap átfutási idővel lehet számolni a rendelés leadása és a kézhezvétel között. Ezt befolyásolhatják külföldi ünnepek, vámkezelési eljárás vagy a hazai postaszolgálat leterheltsége. Minden rendelés után megkapjuk a kézbesítés várható időpontját, amely átlépése után reklamációt kezdeményezhetünk az áruház ügyfélszolgálatánál. Amennyiben nem kapjuk meg a csomagunkat, az áruháztól pénz visszatérítést kérhetünk. Sérült vagy hibás áru esetén általában két dolgot tehetünk. Előzetes egyeztetés alapján a terméket (a megfelelő papírokkal ellátva, hogy visszafelé ne vámolják meg) visszaküldjük Kínába bevizsgálás céljából. Ha a fennálló problémával együtt lehet élni illetve az itthoni javítás olcsón megoldható, akkor próbálkozhatunk részleges pénzvisszatérítés igénylésével. Ilyenkor természetesen az áruház által vállalt garancia érvényét veszti, ami általában 1 év szokott lenni. A földrajzi távolság, a kommunikációs nehézségek és egyes ügyfélszolgálatosok jó szándékának hiánya bonyolultabbá tehetik a reklamációk és a garancia érvényesítését. A fentiekkel rá is tapintottunk a külföldi rendelések néhány hátrányára, de odafigyeléssel és utánajárással ezek a problémák minimálisra csökkenthetők.

Számolj! Ha viszonylag drága terméket néztél ki magadnak, amelyet itthon is meg tudsz venni, akkor mérlegelj! Nem feltétlenül éri meg Kínából rendelni valamit és lemondani a hazai garanciáról öt-hatezer forintos árkülönbség esetén. A csomagok néha késnek, ha valami sürgős, akkor ne a legkisebb szállítási idő alapján kalkulálj! Ha biztosra akarsz menni, a kiszállítás után azonnal bontsd ki a csomagot és dokumentáld fényképekkel vagy videóval az egészet! Egy esetleges reklamáció során jól jöhet. A követhetőség szempontjából válassz olyan szállítási módot, amely ad nyomonkövetési számot, így út közben is leellenőrizheted merre jár a csomagod.

Megfoghatják a vámosok a csomagom ha Kínából rendelek?

Hogyne! A nem EU-s tagországokból érkező csomagokat vámeljárás alá helyezhetik, ha értékük meghaladja az előírásban foglaltakat. Ezt mindig vedd figyelembe! Előfordulhat, hogy átcsúsznak viszonylag nagy értékű dolgok is, de ne erre alapozz! A vámhatár összegeket lentebb találod részletesen leírva. A Magyar Posta hivatalos tájékoztatóját pedig alatta olvashatod.

Itt most a magánszemélyek által megrendelt áruk (cég-magánszemély reláció) vámtarifájára térek ki. Akit a magánszemélyektől rendelt termékek vámkezelési szabályaira kíváncsi, a Posta oldalán megtalálja. Ha érdekel, hogyan lehet a 22 eurót 37 euróig feltornászni, akkor kattints a középső linkre! Az utolsó linkre kattintva pedig azt tudod megnézni hogyan kell egy vámeljárás alá kerül a csomagod kezelni.

0-22 euró között – vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
22,1 -150 euró között – vámmentes, de 27% ÁFA terheli a küldeményt
150,1-1000 euró között – kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt
1000 euró és ezen érték felett – kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt

El lehet kerülni az ÁFA megfizetését?

Néhány áruház, mint például a Gearbest, a Banggood, a Tomtop vagy a Geekbuying egy kisebb összeg megfizetése ellenében úgymond átvállalja a vámolási költséget. Ezek néhány kivételtől eltekintve minden árucikkre vonatkoznak. Ha ezeket a szállítási módokat választjuk, akkor nem kell plusz költségekkel számolnunk. Illetve van egy másik dolog: megnézed, hogy az adott terméket meg lehet-e venni az áruház EU raktárából. Az EU területéről feladott csomagok után nem kell vagy ÁFÁ-t fizetni. Az igaz, hogy az EU raktáras cuccok drágábbak és több a szállítási költségük is, de egy jó akcióba belefutva remek vételeket lehet csinálni.

Gearbest vámmentes szállítási mód: EU Express, EU Priority Line

Banggood vámmentes szállítási mód: European Direct Mail

Tomtop vámmentes szállítási mód: Duty Free Shipping

Geekbuying vámmentes szállítási mód: HKEU Priority Line

Hogyan tudom követni a csomag útját?

Amennyiben nyomonkövetési számmal rendelkező szállítási opciót választottál, lehetőséged van megtekinteni, hogy éppen merre jár a csomagod. Az alábbi bejegyzésben be fogom mutatni a leggyakrabban használt nyomonkövetési oldalakat.

Pár száz forintos apróságokra felesleges, de ha nagyobb értékű árut rendelsz, akkor érdemes rááldozni néhány dollárt a nyomonkövetési számra! Sőt, köss mellé biztosítást is! Kínából hosszú az út, nem 1-2 dolláron fog múlni, hogy mennyit spórolsz.

Kedvet kaptál a Kínából rendeléshez? Olvasd el a webáruházak bemutatóit is!

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!

Aktuális

Itt is megtalálsz

Ha nem akarsz lemaradni a legfrissebb akciókról vagy kérdésed van, akkor csatlakozz!

Árfolyamok

Világjáró vagy?

Scroll to Top