Görgeted a Facebook üzenőfalát és hirtelen egy hihetetlenül jó ajánlat ugrik be, fülbemászó zenével és lenyűgöző videóval. Vigyázz, mert lehet, hogy éppen egy kamu webáruház hirdetését nézed! Egy jó reklám mindig a vásárló érzelmeire akar hatni. Ennek alapja lehet egy vélt vagy valós probléma megoldása illetve a teljesebb élet reménye. Mindenki jól, sőt ha lehet, akkor a legjobban akar járni. Ezért van az, hogy az alacsony árak és az akciók a tudatalatti pszichológia síkjára terelik a vásárlót. Hamar el tudunk köteleződni egy feltűnően olcsó termék iránt, még ha zsigereinkben érezzük is, hogy átverés áldozatai lehetünk. De a cikk elolvasása után garantáltan meg fog erősödni a vásárlói immunrendszered!

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!

Honnan jönnek egyáltalán ezek a hirdetések?

Ez már bizony nem a szórólapozás korszaka! A modern algoritmusok segítségével a hirdetők meg tudják célozni a potenciális vásárlót nem, kor, régió, munkahely, családi állapot, érdeklődési kör és még vagy száz másik kritérium alapján is. Csak néhány kattintás és bekerülhetsz egy vásárlói közönségbe, amely után vég nélkül kapod a hirdetéseket, akárhová is kattintasz. Persze ennek lehet a kiváltó oka egy általad kedvelt Facebook oldal, egy weblap vagy egy Google keresés is. Így juthatnak el hozzád a kamu webáruházak hirdetései is. Persze ez nem jelenti azt, hogy az összes hirdetés átverés, viszont vásárlói tudatosság és utánajárás nélkül elég könnyen megkopaszthatnak.

Árulkodó jelek!

1. Rendkívüli kedvezmény!

A kamu webáruház hirdetések egyik közös jellemzője a hihetetlenül alacsony árazás. Hiszen az ár ragadja meg először a vásárló figyelmét és készteti továbbolvasásra. A videó második részében például 80%-os kedvezménnyel kecsegtetnek. Hát kinek nem akad meg rajta a szeme? Viszont ha összevetjük a termék áráért kapott tulajdonságait, akkor rájövünk, hogy kilóg a lóláb. Az alacsony árazást egyébként azért is alkalmazzák, mert ha el is küldik a terméket és a vevő rádöbben a használhatatlanságára, akkor sem biztos, hogy 10-20 ezer forintért billentyűzetet ragad. Inkább lenyeli a veszteséget.

2. Visszaszámláló!

Már csak 44 perced van, hogy megvehesd ezt a nagyszerű drónt. Sőt, ez az ár csak 200 vásárlásra szól. Hamarosan 80%-kal fog emelkedni az ára. Csapj le rá most! Nagyjából ezt üzeni neked a visszaszámláló, a vásárlási limit és a többi manipulációs eszköz. De nyugodj meg, ezek csak azt próbálják elhitetni veled, hogy ha nem cselekszel, akkor lemaradsz valamiről. A Teleshop-ban is hónapokig árulták ugyanazt a kés készletet, amely mindig csak egy napig volt akciós. És még úgy sem érte meg!

3. Nincs márka- vagy típusjelzés!

Aki jártas a témában, láthatja, hogy a videóban szereplő drón egy DJI Mavic Pro utánzat. Persze az eredeti gép paramétereivel hirdetve. (Valószínűleg azért kaptam ezt a hirdetést a falamra mert érdeklődök a drónok iránt.) A Mavic Pro magyarországi ára 2018-ban nem volt 270 ezer forint alatt. Vajon mennyire hihető az a 69 dolláros (kb. 19 ezer forint) ár? Persze nem hirdethetik DJI Mavic Pro néven, ha egyszer nem árulják.

4. Hamis vevői vélemények!

Ha tört magyarral írt 5 csillagos vevői véleményeket találsz a webshop oldalán, akkor jobban teszed ha el kezded keresni az X-et a jobb felső sarokban. A fentiek fényében az ilyenek biztosan a megtévesztést szolgálják.

5. Egyoldalas webáruház!

Ez önmagában nem nagy probléma, hiszen manapság sok olyan webáruházat találhatunk ahol csupán egy vagy néhány terméket lehet megvenni. De ez a kamu webáruházak egyik ismérve is, mivel csak arra megy ki a játék, hogy egy akciós termékből minél többet el tudjanak adni, amíg valaki nem jelenti a tartalom kifogásolhatóságát. Egy lap köré épül fel az egész hirdetés és eladás.

Használd a Scamadvisert!

Ha mégsem tudtad eldönteni, hogy megbízható vagy kamu webáruház hirdetését látod, akkor van még egy segítséged. Ez pedig a Scamadviser oldala. Beírva a webáruház címét olyan információkat tudhatsz meg róla, amelyek segítenek a döntésben. Például domain név kora, weboldal értéke, ország.

A DJI Mavic klónt árusító webáruház címét beírva az alábbi adatokat kaptam. Annak ellenére, hogy a domain név még csak 19 napja aktív, tehát azóta üzemel az oldal, már 209 darab 5 csillagos értékelés olvasható a termékről. Meg kell hagyni, hogy ez a webáruház tényleg komolyan veszi a szállítási határidőket. Vagy egész egyszerűen meghamisítja a vevői értékeléseket. A weboldal értéke 258 dollár, ami ugyancsak gyanús lehet egy webshop esetében. A cikk írása közben újra leellenőriztem az oldalt és már kockázatos kategóriába sorolták. Sőt, érkezett pár csalódott valós vevő véleménye a komment szekcióba.

Vásárolj megbízható webáruházakból!

Most már tudod, hogyan kerüld el a kamu webáruházakat! Nézd meg azokat, ahonnan én szoktam rendelni!

Érdekelnek a Kínából rendelés apró trükkjei?

Töltsd le a 9 Tutifrankó tippet és az alábbiak soha többé nem fognak gondot okozni!

Segítségre van szükséged?

Küldd el kérdésed üzenetben, hamarosan válaszolok!

Tutifrankó Facebook oldal
Tutifrankó Facebook csoport

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Tutifrankó facebook oldalához!