2021 Áfatörvény INFO

2021 áfa kína

Ha szoktál kínai webáruházakból rendelni, akkor biztos hallottad, hogy 2021. június 1-től egy EU-s szabály miatt megváltoztak a harmadik országból az EU területére – így Magyarországra is – csomagok után fizetendő áfa tartalmak. Ebben a rövid cikkben leírom a fontos változásokat és a plusz költségek megfizetésének törvényes elkerülését.

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!

Mi változott?

A régi szabályozás értelmében a 10 euró vámterhet meg nem haladó küldemények után nem kellett áfát fizetni, tehát 37 Eurós értékig bármit lehetett rendelni, ami elég sok lehetőségeket adott a csak apróságokat rendelők számára. Na ez a szabály megszűnt, ezért 2021. június 1-től ártól függetlenül, minden termékre meg kell fizetni a 27%-os áfát (adott esetben vámot) és a vámkezelési költséget.

Aggodalomra azonban semmi ok, mivel most mutatok neked három lehetőséget, amivel még mindig jól járhatsz ha kínai webáruházból rendelnél.

1. Kuponok, villámakciók

Ha kifogsz egy jó kupont vagy villámakciót, akkor még az esetleges vámköltségek kifizetésével is jobban járhatsz, mint itthoni vásárlással. Ennek kiszámítására nem kell mást tenned, mint az alábbi cikkben leírt módon előre kiszámolni a várható végösszeget.

Érdekelnek a megbízható kínai webáruházak villámakciói? Kattints az alábbi linkekre!

Kupont keresel valamihez?

Küldd el a termék linkjét itt vagy messengeren!

2. Európai raktárak

Igaz, hogy az EU raktáras termékek ára egy picit drágább és szállítási költség is előfordulhat, viszont 5-6 munkanap alatt kézhed is kapod a csomagot. a nagy webáruházak viszonylag nagy készletet tartanak európai raktárakban, amelyek vámkezelése már az EU–ba érkezést követően megtörtént, így nem kell plusz költségeket megfizetned. Arra azonban figyelj, hogy a termék neve alatt szerepeljen az Inclusive of VAT felirat, ugyanis ez jelenti azt, hogy az adott termék már vémkezelésre került. Az AliExpress EU raktáraiból rendelt termékek után jelenleg a fizetéskor számítják fel az áfát, emiatt a terméklapon szereplő ár megtévesztő lehet. Lentebb néhány EU raktárat találsz.

3. Vámmentes szállítási módok

Szerencsére néhány kínai webshop lehetőséget biztosít vámmentes szállítási módok kiválasztására vagy vámbiztosítás kötésére. Ha például a Banggood-ról vásárolsz nagyobb értékű terméket és a fizetési oldalon kiválaszthatod a Tariff Insurance opciót. Vámeljárás után jelezni kell a Banggoodnak és a szükséges igazolások után megtérítik a teljes vámkezelési költséget, amennyiben az nem éri el a termék árának 60%-át. Ha viszont elérhető vámmentes szállítási mód, akkor célszerű azt választani a kosárba rakás után. Ez az alábbiak:

A Magyar Posta hivatalos közleményeit itt találod!

Segítségre van szükséged?

Küldd el kérdésed üzenetben, hamarosan válaszolok!

Másokat is érdekelhet. Oszd meg velük!